Muz alırken neye dikkat etmeli
Özellikle çocukların severek yediği muzun değeri paha biçilemezdir.
Japonya’da yapılan bir araştırmada, sarı kabuklu ve kararmaya başlamış muzda TNF (Tumor Necrosis Factor) isimli bir maddenin ortaya çıktığı ve bu maddenin anormal hücreleri yok ettiği tespit edildi. Muzun üzerindeki siyahlıklar ne kadar fazla ve koyu ise muzun bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi o kadar artıyor. Yani muz ne kadar olgunlaşmışsa o kadar anti-kanser özelliğe sahip. Üzerinde siyahlıklar bulunan, sarı kabuklu bir muz, yeşil kabuklu muzdan 8 kat daha güçlüdür.
*Muz, ödem giderici özelliğe sahiptir. Bakteriyel kaynaklı mide ve bağırsak iltihapları, gastritte doğal asit dengesini sağlayarak acıyı dindirir. Sindirim sistemini yormayan nadir yiyeceklerdendir.
*B vitamini de içerdiğinden saç dökülmelerini yavaşlatmakta kullanılır.
*Vücudun ve beynin yorgunluğunu giderir.
*Hastaların iyileşmesini hızlandırır.
*Krampları engeller.
*Enerji verir.
*Stresi azaltır.
*Adet sancılarını azaltır.
**Mide problemleri için özellikle bağırsak ve mide gazlarını yatıştırdığı söylenen muzu püre yapıp 3 tatlı kaşığına 1 tatlı kaşığı bal karıştırılarak yemeklerden ve yatmadan önce birer kaşık alınması halk arasında tavsiye ediliyor.
*Sap kısımları folyo ile kapatılmış olan muzların raf ömrü daha uzun sümektedir.