İnsanlık tarihinin en üst düzey muzu, Japon bilim insanları tarafından üretildi. Meyve şirketi Dole’un Japonya birimi, uzun çalışmalar sonucu hazırlanan 59 özel muzu satışa çıkardı. Sınırlı sayıda olduğu için aşırı talep görmesi beklenen muzların 6 dolara satılması ise, kafa karışıklığı yarattı. Muzların her birinin üzerinde 1 ile 59 arasında değişen numarası bulunuyor ve özel kutusunda teslim ediliyor.
Dole’un araştırma-geliştirme ekibi, bu iş için 100 farklı muz türünün genetik özelliklerini incelemiş. Hepsinin en iyi yanlarını izole eden araştırmacılar, bunları harmanlayarak “gelmiş geçmiş en iyi muzu” insanlığa sunmayı başarmış.
Çok gizli tesis
Yeni muz soyu, yeri açıklanmayan “çok gizli bir tesiste”, deniz seviyesinin 500 metre üzerinde yetiştirildi. Söz konusu rakımın seçilme sebebi ise, muz üretimi için ideal şartları sağlaması. 500 metre yükseklikteki hava, “muzların maksimum şekerli olması için gerekli sıcaklık aralığını sunuyor.”
Ortaya çıkan muz, araştırmacıları göre, normalden yüzde 36.5 daha tatlı. Muzun yaydığı güzel kokunun yüzde 33.4 daha kuvvetli olmasının yanı sıra, geleneksel muzlara göre yüzde 40 daha iyi bir dokuya sahip. Söz konusu promosyonda 59 muz satılma sebebi ise, Japonca’da 5 ve 9’un art arda okun-masının, “en üst nokta” kelimelerini oluşturması. Sınırlı sayıda üretilen muzların ağırlığı 200 gram, boyu ise 23 cm. Normal muzlar ise sadece 100 gram civarında bir ağırlığa sahip.
Bu özel meyveyi deneyenler ise, “kesinlikle yedikleri en güzel muz” olduğu görüşünde birleşiyor. Normal muzlardan daha katı olan ancak sert olmayan bu muz, yüksek yoğunluğu sebebiyle, “içinde diğer muz-lardan daha çok muz varmış gibi hissettiriyor.” Çok tatlı olan ama “bir ekşi dokunuşu” da bulunan meyvenin en önemli özelliklerinden biri ise, “tüm ağza eşit bir biçimde tat dağıtması.” TARAF